Як працює інсектицидна лампа для знищення комах?

Як працює інсектицидна лампа для знищення комах?

Літо - прекрасна пора, яка радує нас гарною погодою, цікавими розвагами, свіжими фруктами та овочами. Єдиним, що може псувати настрій у цей період, є усюдисущі комахи, що смокчуть кров і жалять. Комарі, мошки, мухи та інша живність не дається насолоджуватися відмінним відпочинком на природі, дачі або у міському парку. І якщо на великих територіях проблема вирішується шляхом обприскування, в умовах заміського будинку комах можна позбутися за допомогою інсектицидної лампи. У статті ми допоможемо зрозуміти, як працює пристрій і наскільки він безпечний.

Пристрій та принцип роботи

Інсектицидна лампа – прилад, що працює на основі ультрафіолету, за допомогою якого можна знищувати докучливих комах. У її конструкцію входить:

  • мінімум одне джерело ультрафіолетового світла, яке приваблює неймовірну кількість мух, мошок та комарів;
  • металеві грати, до яких підключений електричний струм.
При включенні прилад починає випромінювати ультрафіолетове світло, що приваблює комах. Зазвичай у пастці можна зустріти безліч ос, метеликів, мух та комарів. Летячи назустріч ультрафіолету, комаха сідає на металеву решітку, яка завдяки підключеному електричному струму і знищує її. Моделі, що працюють за цим принципом, встановлюють удома, в магазинах та місцях громадського харчування.

Для боротьби з комахами у виробничих приміщеннях не можна використовувати прилади під напругою. Невелика іскра, здатна знищити муху чи комара, може спровокувати пожежу. Це особливо небезпечно для об'єктів, де використовують горючий газ. Тут для боротьби з гнусом встановлюють інсектицидні лампи, у яких замість електричних ґрат передбачена липка поверхня. Щоправда, липучки потрібно міняти часто, що призводить до додаткових витрат.

Види інсектицидних ламп

Однією з основних технічних характеристик пристрою є потужність. Чим вона нижча, тим менша площа обслуговування. Наприклад, лампи низькою потужністю буде достатньо об'єкта площею 30-100 кв.м. У великих областях використовують прилади максимальної потужності.

Крім потужності, інсектицидні лампи різняться за призначенням. Виділяють:
  • побутові прилади для використання у приміщеннях та на відкритих територіях;
  • професійні прилади для використання у приміщеннях та на вулицях;
  • промислові прилади для використання на відкритих майданчиках та у виробничих цехах.
Конструкція інсектицидної лампи також змінюється, виходячи з того, на якому об'єкті вона використовується. Наприклад, вдома або в невеликих кафе достатньо лампочки зі звичайним цоколем E27. У вуличних кафе та на відкритих ділянках можна використовувати ультрафіолетові ліхтарі, які кріпляться до стіни або вішаються на стовп. Вони приваблюють велику кількість комах, що літають, але не дають належного освітлення. На великих територіях зазвичай використовують панелі з G5? G13 та ін.

Правила експлуатації

До винаходу інсектицидної лампи людина боролася з комахами за допомогою дьогтю, диму та липких пасток. Однак вони або видавали неприємний запах або вимагали додаткових зусиль. Інсектицидна лампа значно спростила завдання. Навіть домашній прилад здатний знищувати величезну кількість гнусу. Головне для цього дотримуватись простих рекомендацій:
  • використовувати прилад переважно у темну пору доби, коли комах притягує ультрафіолет;
  • встановлювати його на затемнених ділянках, поруч із підвіконнями та дверними отворами;
  • уникати установки у місцях, де постійно дмуть протяги;
  • вимикати пристрій, якщо працює вентилятор або спліт-система.
Інсектицидна лампа – прилад, здатний знищувати комах, але абсолютно безпечний для людини. Вона випромінює ультрафіолетове світло, яке приваблює у пастку комарів, мух та інший гнус, але не відчувається людиною чи тваринами. Напруга приладу складає всього 13 мА, що не є небезпечним для людей, але згубним для шкідників.

Для ефективної боротьби з комахами достатньо дотримуватись правил експлуатації та змінювати інсектицидну лампу відповідно до терміну, рекомендованого виробником.
←  Як працює і що дає зволожувач повітря? Який очищувач повітря вибрати: порівнюємо і робимо висновки  →
Залишити коментар

Поки немає коментарів.