Як вибрати масляний обігрівач-радіатор

Як вибрати масляний обігрівач-радіатор

Комфортний мікроклімат у житловому приміщенні – запорука затишку, гарного настрою, високого рівня працездатності. Останній показник стає все більш актуальним в умовах переходу багатьох фірм, офісів та компаній на віддалення. Центральне опалення не завжди здатне створити взимку хороші умови з погляду температури повітря у квартирах. А щодо перехідного періоду перед початком опалювального сезону й говорити нічого. Нерідко перші заморозки припадають на час, коли підготовчі роботи до опалювального сезону перебувають у розпалі.

Встановлювати електрокотел у невеликому за площею приміщенні не зовсім раціонально. До того ж за його роботою необхідний постійний контроль. Пристрій потребує технічного обслуговування. Хорошим рішенням у цьому випадку стане обігрівач. Цей прилад здатний заповнити нестачу тепла в будинку будь-якої пори року. Головне - підійти до вибору пристрою грамотно. Виробники пропонують масу варіантів типів обігрівачів:

  • тепловентилятори;
  •  конвектори;
  • інфрачервоні пристрої;
  • масляні та інші різновиди виробів.

Кожен із них має свої позитивні та негативні сторони. Одним з найбільш популярних типів обігрівальних пристроїв є масляний радіатор, що є мобільним бюджетним пристроєм, що дозволяє обігріти квартиру в погану погоду. Масляні обігрівачі представлені у великому асортименті в інтернет-магазині відомої в Україні компанії Noveen.

Конструктивні особливості, принцип роботи масляних приладів

Зовні такі пристрої схожі на стаціонарні батареї опалення. Вони складаються з металевого корпусу у вигляді декількох заповнених спеціальною оливою секцій та нагрівального елемента. Він опущений в теплоносій, функцію якого виконує ця мінеральна олива. Щоб привести пристрій у робочий стан, його необхідно увімкнути в мережу. Після цього відбувається наступний алгоритм дій:

  • електрика нагріває ТЕН;
  • нагрівальний елемент віддає своє тепло олії;
  • робоча рідина нагріває металеву оболонку;
  • від секцій тепло поширюється повітрям у приміщенні.
Для вибору інтенсивності прогріву сучасні моделі пристроїв мають кілька режимів роботи. Нагрівання відбувається до певної температури. Перегрівання не допускає спеціальний датчик. Як тільки нагрівання досягло свого максимуму, він відключає пристрій. Наявність датчика забезпечує безпеку обігрівача та економію електроенергії.

Додаткове оснащення різних моделей

У пристроях з таймером-термостатом прилад автоматично вимикається, якщо досягнуто заданої температури, і вмикається при її зниженні. Для скорочення часу, необхідного для нагрівання приміщення деякі виробники оснащують масляні обігрівачі вбудованим в корпус вентилятором. Корисною є наявність у деяких моделях:
  • зволожувача повітря;
  • датчика запобігання можливості перекидання пристрою;
  • захисного пристрою від промерзання
Зручність у використанні може забезпечувати пульт дистанційного керування пристроєм. Такий пристрій дозволяє вмикати/вимикати обігрівач, зручно розташувавшись у кріслі або на дивані, регулювати його потужність. Оснащення приладу дисплеєм дозволяє відстежувати стан нагрівального приладу, отримати інформацію про проблеми деяких параметрів радіатора.

Але незалежно від наявності чи відсутності додаткових функцій, будь-яка модель має безліч переваг, що дозволяють їй перебувати у виграшному становищі у порівнянні з аналогами інших типів. До "плюсів" масляних обігрівачів належать такі технічні та експлуатаційні характеристики:
  • безпека приладу, у тому числі й пожежна (сам корпус нагрівається максимум до +60 °С, а всі компоненти, що нагріваються до високої температури, надійно закриті);
  • безшумність роботи;
  • зрозумілість та простота управління;
  • відсутність необхідності у спеціальному догляді;
  • легкість переміщення (вироби забезпечені коліщатками, що дозволяють йому "переїжджати" з однієї кімнати до іншої);
  •  відсутність сторонніх запахів у вигляді гару чи пилу під час функціонування;
  • надійність та тривалий термін служби (оскільки пристрій не працює у постійному режимі, його елементи не можуть швидко згоріти);
  • прийнятна для представника практично будь-якого прошарку населення країни ціна.
На відміну від інших видів обігрівачів, масляний радіатор не впливає на вологість повітря, не пересушує його. Але, як відомо, немає нічого абсолютно досконалого. "грішать" певними недоліками й такі устаткування. Але їх кількість мізерно мала, та й усунути їх за бажання не становить проблеми.

Дехто наголошує на тому, що для обігріву приміщення потрібно багато часу. Купуйте обігрівач із вбудованим вентилятором, і "буде вам щастя". В інших викликає невдоволення порівняно велика вага приладів. Але для того, щоб його було легко переміщати, і створені моделі з коліщатками. Тож, як не крути, картина складається позитивна.

Критерії вибору пристрою, що обігріває

Основними показниками, на які слід звертати увагу в першу чергу при пошуку оптимального варіанта обігрівача даного типу, є:
  • потужність (від неї залежить ефективність роботи пристрою);
  • кількість секцій та їх товщина;
  • комплектація приладу (основні та додаткові елементи);
  • розмір та вага виробу;
  • вартість пристрою.
Вибір потужності залежить від розміру приміщення, яке планується обігрівати. У рекомендаціях зазвичай вказують, що 1 кВт достатньо для обігріву 10 кв.м. Практика показує, що купувати слід обігрівач із запасом потужності.

Але тут слід бути вкрай обережним. Адже можливості домашньої електричної мережі та проведення можуть бути недостатніми для використання високопотужної установки. А це загрожує, у кращому разі, вибиванням "пробок", а в гіршому – займанням проводки. Так що при виборі обігрівача на першому місці має стояти безпека. Тепер про секції. Від їхньої кількості залежатимуть:
  • габарити пристрою;
  • температура самого обігрівача у процесі роботи;
  • ефективність відведення тепла.
Іншими словами, чим більше секцій, тим більше місця займатиме пристрій і тим тепліше буде в приміщенні. А ось сам обігрівач нагріватиметься менше. Хоча секцій може бути 13, купують переважно обігрівачі з 5-9 одиницями. Якщо передбачається експлуатація приладу на постійній основі, вибрати варто устаткування більшою, ніж дев'ять, кількістю секцій.

Щодо товщини можна сказати наступне: що тонша секція, то швидше вона нагрівається. Отже, і електроенергії для нагріву знадобиться менше. Але з іншого боку, через невелику площу поверхні секцій нагрівання повітря відбувається повільніше. Якщо ж товщина секцій занадто велика, для їхнього нагрівання знадобиться більше енергії. А охолоджуються вони швидше. Напевно, як завжди, найкращий вибір – "золота серединка".

Що стосується габаритів та ваги, необхідно дивитися на їх співвідношення. Маленька вага при великому розмірі може свідчити про один із двох недоліків: або в обігрівачі невелика кількість олії, або занадто тонкий метал, з якого він виготовлений. І те, й інше негативно позначиться якості виконання апаратом своїх функцій.

Корисні рекомендації та поради від експертів компанії Noveen

Вирішивши вибрати з усього різноманіття типів обігрівачів саме масляний пристрій, слід керуватися не лише вищеназваними критеріями, а й звертати увагу на так звані "дрібниці". Тільки з їх урахуванням ваш апарат працюватиме максимально ефективно протягом багатьох років, не завдаючи вам прикрих незручностей.
Перша порада стосується колірного оформлення обігрівача. Хто хоч трохи знайомий з фізикою, тому не треба пояснювати, що чорний або інший темний колір має більший коефіцієнт теплопередачі, ніж білий. Це стосується різних світлих відтінків. Тому ефективність обігрівального обладнання, виконаного в темних тонах, буде вищою, ніж аналогічна модель білого кольору. Але тут постає питання, наскільки чорний виріб буде доречним в інтер'єрі. Можливо, тут доведеться вибирати між якістю роботи обігрівача та його можливістю гармонійно вписатися у стиль.

Щоб не доводилося докладати значних зусиль у разі потреби перемістити пристрій в іншу частину приміщення, більшість виробників забезпечують пристосування коліщатками. В одних моделей вони прогумовані, а в інших – пластикові. Якщо ви не хочете отримати стрес через подряпане або пошкоджене покриття підлоги (тим більше відразу після ремонту), вибирайте варіант з колесами з поліаміду, покритого прогумованим шаром.

Щоб не відчувати дискомфорт від перебування в приміщенні з поганим мікрокліматом через перегріте повітря, підбирайте масляний радіатор з потужністю, що відповідає розміру приміщення. Від роботи високопотужного обігрівача в невеликій кімнаті ви отримаєте негативний ефект.

Для більшої впевненості в правильності вибору обігрівача почитайте відгуки тих, хто вже користується такою ж моделлю в аналогічних ваших умовах. Тільки оцінка користувачів допоможе отримати вірогідні відомості, засновані не на теорії, а на практиці. Склавши в єдиний пазл всю отриману з різних джерел інформацію, ви зможете зробити справді правильний вибір. Не забудьте врахувати й надійність бренду, сумлінність продавця.
←  Користь очищувачів повітря. Навіщо потрібен очисник повітря Для чого потрібен очищувач повітря  →
Залишити коментар

Поки немає коментарів.